Piece do pizzy i chleba opalane drewnem

Z pewnością większości z nas piece opalane drewnem kojarzą się bezpośrednio z efektywną i wydajną metodą ogrzewania pomieszczeń użytkowych. Jednakże nowoczesne technologie pozwalają również na nieco inne wykorzystanie pieców na drewno.

Obok standardowych zastosowań, czyli ogrzewania mieszkań, domów czy obiektów przemysłowych, piece wykorzystywane są również w gastronomii. Bez wątpienia wiele osób spotkało się już z takimi urządzeniami, w których przygotowywana jest popularna pizza lub świeży, domowy chleb. W niniejszym artykule opowiemy więc nieco szerzej o specjalnych piecach, przeznaczonych do pieczenia ciast i pizz.

Obecnie na polskim rynku dostać można niemalże każdy rodzaj profesjonalnego pieca do pizzy lub chleba. Poszczególne modele różnią się oczywiście swoją mocą, wielkością oraz – ceną. Zanim więc postanowicie Państwo kupić takie urządzenie i przeznaczyć je na domowe lub firmowe potrzeby, powinniście zdefiniować swoje potrzeby i starannie zaplanować taki zakup.

O ile pizzę powinno się przygotowywać w piecach opalanych drewnem, to domowej roboty chleb z powodzeniem można upiec w specjalnym, elektrycznym urządzeniu. Fakt faktem, koszt takiego piecyka będzie niewielki, zaś efekt z pewnością przypadnie domownikom i smakoszom naturalnych produktów do gustu.

Pamiętajmy jednak, iż nic nie może się równać ze smakiem pieczywa przygotowywanego w piecu na drewno. Potrawy przesiąkają bowiem specyficznym zapachem drewna, dzięki czemu zyskują swoje najważniejsze atuty smakowe. Zachęcamy więc do zapoznania się z ofertą dostępnych na naszym rynku piecyków, w których szybko i z łatwością można będzie przygotować pizzę zarówno w domu, jak i w niewielkiej gastronomii.

Większość z profesjonalnych pieców do chleba lub pizzy opalanych drewnem wykonanych jest z tak zwanego szamotu wypalanego, bardzo często przy zastosowaniu tradycyjnej techniki, znanej przede wszystkim “wynalazcom” smakowitej pizzy, czyli Włochom. Planując zakup tego rodzaju pieca, warto jednakże unikać konstrukcji wykonanych z betonu czy żeliwa. Jak się bowiem okazuje, tradycyjna budowa włoskich piecyków do wypieku pizzy jest zarówno niezwykle wydajna jak i przyjazna środowisku. Ciasto w szybkim tempie wyrasta, ponieważ piec doskonale i równomiernie oddaje temperaturę.

Również piece chlebowe to konstrukcje szamotowe, pozwalające na równomiernie oddawanie temperatury. Wiele z tego typu piecyków przeznaczonych jest do zabudowy, dlatego warto “zainstalować” je w przestronnej kuchni, by samodzielnie wypiekać smakowity chleb.

piec na drewno